Het Onderscheid Tussen Online en Offline Marketing Is Onzinnig

Dit is een bewerking van een artikel dat ik voor De Ondernemer heb geschreven.


We praten altijd over online en offline marketing alsof er een betekenisvol onderscheid is tussen de twee. Maar dat is er niet.

Er zijn 5 problemen met deze verzonnen scheiding, en vanaf vandaag kun je ze herkennen en hoef je niet meer mee te praten met die onzin.

1: Je vergeet strategie

Het onderscheid tussen online en offline marketing heeft te maken met communicatiekanalen en de vraag waar die zich overwegend bevinden, online of offline. Dan heb je het dus per definitie alleen maar over tactische keuzes.

Het probleem is alleen dat dit onderscheid zo wijdverbreid is, dat er vaker dan ons allemaal lief is al over wordt gesproken wanneer de strategische vragen nog niet eens beantwoord zijn.

Als je online en offline al tegen elkaar gaat afwegen terwijl je nog niet eens een strik hebt om je doelstelling, doelgroep en positionering, dan gaat het helemaal mis.

Want er passen mogelijk allerlei verschillende communicatiekanalen bij jouw doelstelling. Als je alle online kanalen of alle offline kanalen van tevoren al uitsluit, doe je jezelf tekort.

Als je bijvoorbeeld wil werken aan je brand awareness, zijn zowel TV reclame als Youtube ads het onderzoeken waard.

Dus, knoop in je oren: online vs offline heeft niks, maar dan ook niks met strategie te maken. Wees dus niet iemand die bij voorbaat al roept dat ze niks met offline marketing doen. Want je gooit de helft van je gereedschap weg terwijl je nog niet eens weet wat voor klus je gaat doen.

2: Wat is überhaupt nog het verschil?

Ook al zou je onderscheid willen maken tussen online en offline kanalen, het zou je niet eens lukken. Elke mogelijke publisher heeft al lang advertentieruimte die beide domeinen raken.

Bij een krant kun je ook online adverteren.

Op de beursvloer leid je iedereen naar je tablet om emailadressen te verzamelen. En voor de beurs begint kun je adverteren in de newsletter van de organisator of op hun social kanalen.

En zelfs typische online kanalen bemoeien zich met offline.

Bij Google kun je bijvoorbeeld ook je digital out of home schermen inkopen. En trouwens, is digitale straatreclame überhaupt online of offline?

Salesforce staat inmiddels net zo goed bekend om hun jaarlijkse Dreamforce event waar sponsors goed geld aan uitgeven voor zichtbaarheid bij hun zakelijke doelgroep.

Met andere woorden: vrijwel geen enkele publisher biedt nog puur online of offline touch points aan.

3: zowel binnen online als offline vind je een wereld van verschil

Het onderscheid tussen online en offline veronderstelt niet alleen een onderscheid dat er niet is (zie punt 2), maar het suggereert ook een homogeniteit binnen beide die er helemaal niet is.

Bij beide vind je opties voor korte termijn effect en lange termijn effect, brede targeting en gerichte targeting, grote budgetten en kleine budgetten. Zowel online als offline kanalen bieden een enorme waaier aan mogelijkheden.

Offline marketing is niet één pot nat, net zo min als online marketing dat is.

4: Het meetbaarheid argument is een leugen

Als je iemand hoort zeggen dat ze ‘geen offline marketing doen’, dan is dat 9 van de 10 keer omdat het ‘niet meetbaar is’.

Dat is de grootst mogelijke onzin.

Dat er niet op een utm link geklikt kan worden is geen maatstaf. En ook geen probleem.

Als je campagne effectief is, moet het effect ook te meten zijn. Simpel.

De vraag is waar je naar moet kijken. Wat voor effecten kun je verwachten? En hoe spoor je die op?

Tip: lees hier hoe wij de effectiviteit van onze radio en outdoor campagne hebben gemeten.

Het is de grootste onzin dat offline marketing niet meetbaar is. Als je campagne effectief is, moet er een effect te meten zijn. Simpel.

Maar niet alleen is het onzin dat offline marketing niet te meten is, het is ook nog eens zo dat het effect van online marketing net zo moeilijk te meten is.

Een X aantal kliks vertelt je nog altijd precies niks over de impact op je business. Zelfs als je even doet alsof tracking issues met privacy wetgeving en het gebruik van meerdere devices geen rol spelen.

5: Dit onzinnige onderscheid werkt een ander onzinnig onderscheid in de hand

Waar je hoort over dit onzinnige onderscheid tussen offline en online marketing, hoor je vaak ook over het onzinnige onderscheid tussen B2B en B2C marketing. Helaas werken die twee elkaar in de hand.

Alsof offline media nooit voor B2B zouden werken. Nee, wij zoeken zo’n specifieke zakelijke koper, die kunnen we echt alleen met stoffige whitepapers op Linkedin bereiken.

Yeah right. Wie denk je dat er elke ochtend aansluiten in de file? Met de radio aan, stapvoets tuffend langs snelwegreclame? Juist, mensen die op weg zijn naar hun werk. Natuurlijk is niet iedereen in de file een potentiële koper voor jou, maar ga eens serieus na hoeveel van jouw potentiële kopers er wél tussen staan.

Dus, vanaf nu praten we gewoon over marketingkanalen

Het moge dus duidelijk zijn dat er geen enkel zinnig onderscheid te maken is tussen zogenaamde online marketingkanalen en offline marketingkanalen.

Beide kunnen worden ingezet voor uiteenlopende strategische doelen en doelgroepen, en je doet jezelf een hoop ellende aan als je één van beide bij voorbaat al uitsluit.

Dus, laten we het vanaf nu gewoon hebben over marketingkanalen. Maar natuurlijk nooit voordat de strategische puzzel gelegd is.

De korte versie voor sleepyheads

  • Er is geen enkel zinnig onderscheid te maken tussen online marketingkanalen en offline marketingkanalen

  • Beide kunnen worden ingezet voor uiteenlopende strategische doelen en doelgroepen

  • Als je bij voorbaat al één van beide uitsluit schiet je jezelf en je hele business in de voet

  • Het effect is niet moeilijker te meten bij zogenaamde offline kanalen dan bij online kanalen, het is bij beide even lastig

Previous
Previous

Een Bericht Van Je Consument

Next
Next

Mensen weten niks